ISO/UNDP PAS 53002:2024 (c) canva

ISO/UNDP PAS 53002:2024 

ISO/UNDP PAS 53002:2024 – Käytännön ohjeet YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden implementoimiseksi osaksi organisaatioiden toimintaa


YK:n jäsenvaltiot hyväksyivät vuonna 2015 Agenda 2030 -toimintaohjelman, jonka ytimessä on 17 kestävän kehityksen tavoitetta. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kaikkien yhteiskunnan toimijoiden, mukaan lukien yksilöiden, hallitusten, julkisen sektorin, kansalaisyhteiskunnan, järjestöjen ja yksityisen sektorin, osallistumista ja yhteistyötä.

Tavoitteiden edistämiseksi YK:n kehitysohjelma UNDP ja maailmanlaajuinen standardointijärjestö ISO ovat yhdessä julkaisseet ISO 53002-standardin, eli ohjeistuksen organisaatioille kestävän kehityksen tavoitteiden (SDGs) implementoimiseksi osaksi niiden toimintaa. Ohjeistus on avoimesti ja maksuttomasti saatavilla ISO:n nettisivuilta.

ISO 53001-standardi, joka auttaa vauhdittamaan yritysten vastuullisuuden johtamista integroimalla kestävän kehityksen vaatimukset tuttuun harmonisoituun johtamisjärjestelmärakenteeseen, on vielä valmistelun alla. ISO 53001 tavoitteena on mm. tukea yrityksiä toiminnan ja suorituskyvyn parantamisessa kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti ja auttaa yrityksiä saavuttamaan näitä tavoitteita, hallitsemaan vastuullisuustyötään sekä kasvattamaan sidosryhmien luottamusta.

Kohderyhmänä kaikenkokoiset ja -tyyppiset organisaatiot

ISO/UNDP PAS 53002:2024 -ohjeistus on tarkoitettu kaikenkokoisille ja -tyyppisille organisaatioille toimialasta, sektorista ja maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Ohjeistus tarjoaa organisaatioiden johdolle työkaluja siihen, miten he voivat parhaiten sovittaa kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisen osaksi oman organisaationsa toimintaa, päätöksentekoa ja tavoitteita. Keskeisenä tavoitteena on auttaa organisaatioita sisällyttämään kestävän kehityksen edistäminen kokonaisvaltaisesti ja systemaattisesti osaksi strategiaansa ja operatiivista toimintaansa, sen sijaan että se nähtäisiin erillisenä tai irrallisena toimintana. Ohjeistus auttaa organisaatioita tunnistamaan ja priorisoimaan toimintansa vaikutuksia eri sidosryhmiin sekä tarjoaa välineitä jatkuvaan parantamiseen sekä omien kontribuutioiden raportointiin. ISO 53002 luo siten erinomaiset lähtökohdat ISO 53001 johtamisjärjestelmän käyttöönottoon.

Ohjeiden sisältö pähkinänkuoressa

•    SDG-tavoitteiden ja -indikaattorien kanssa linjassa olevien tavoitteiden asettaminen
•    Oleellisten sidosryhmien osallistaminen vaikutusten tunnistamiseen ja priorisointiin
•    Tietojen kerääminen todellisista ja mahdollisista vaikutuksista
•    Innovointia tukevien vaihtoehtojen luominen ja tietoon perustuvien valintojen tekeminen
•    Päätösten tekeminen
•    Vaihtoehtoiskustannusten sekä ristiriitojen ymmärtäminen ja hallinta
 

MAKSUTON WEBINAARI: ISO/UNDP SDG-standardi tutuksi

Tervetuloa kuulemaan, miten sinun organisaatiosi voi hyödyntää ISO/UNDP 53002-ohjeistusta kestävän kehityksen tavoitteiden käyttöönotossa ja edistämisessä!

📅 Aika: 20.11. klo 10:00
📍 Paikka: Zoom

Puhujat:

  • Anni Heikkinen, vastuullisuusasiantuntija, Bureau Veritas
  • Rosa Degerman, vastuullisuusasiantuntija, Bureau Veritas